HPR 18

A HPR, mint sokan tudjátok egy egész szezont végigkísérő tabella, amibe minden bajnokság beleszámít. Az is célja amellett, hogy megállapítsuk a szezon legjobbját, hogy valamennyire kiegyenlítse a csapatkülönbségeket.

Friciben felvetődött, hogy kicsit változtatni kéne. Tekrock is írta nekem, hogy egyszerűsíteni kéne, mert szerinte bonyolult. Én alapjáratban jónak tartom, 1-2 változtatással. Ezt én is le fogom írni kommentben.

Most pedig mindenki véleményét kikérjük, nyugodtan írjatok ötleteket, hogy Ti hogyan alakítanátok át, ha változtatnátok rá egyáltalán!
Az ötleteket péntek (október 6.) 15 óráig írhatjátok! Ezután lesz egy szavazás, amiben eldől, hogyan alakul a HPR!

 

A jelenlegi így néz ki:
Annak a csapatnak a divíziós pontját, aminek a szorzóját keressük, elosztjuk a legerősebb csapat divíziós pontjával. Ezzel megkapjuk a szorzót, amivel végül megszorozzuk a bajnokságban szerzett pontjait. Pl. ha a legerősebbnek 350 az értéke az erősorrendi listán, a leggyengébbnek meg 595, akkor a leggyengébbel elért pontszámot megszorozzuk ezzel az értékkel: 595/350= 1,7
A bajnoki helyezések pontjai a létszámtól függően nő tízesével. Azaz pl. 12 nevezőnél az utolsó 10, míg az első 120 bónuszpontot kap.
Emellett fontos tudni, hogy a kupagyőzelem 40, a kupa 2. hely 15 pontot ér.
Illetve van egy alappontszám, ami bajnokságonként 10 pont.

 

Bátran írjatok ötleteket a cikk alá, kommentben!

A kérdőív végeredménye:

HPR kérdőív

HPR 18 bejegyzéshez 4 hozzászólás

Vélemény?

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.

 1. Frici ötletére reagálva:

  Én úgy gondolom, hogy egyrészt a HPR-nek legfőképp nem a bajnokságot, hanem sokkal inkább a szezont kell kompenzálnia. És pont ezért van pl., hogy a draftban visszafelé megyünk. Így, aki nem ért el jó helyezést, tegyük fel azért, mert gyenge volt a csapata, az a legközelebbiben a legjobb csapatok közül is választhat.
  Másrészt szerintem elég furcsa lenne, ha valaki bajnokságot nyerne, és elvennénk tőle, csak mert valaki elég jól teljesített egy valamivel kisebb csapattal. Emellett, akkor a tabellának sem lenne értelme, hogy közben nézegetjük, mert egyáltalán nem valós eredményt mutatna. Így pl. egy bajnokságot eldöntő rangadó kb. nem is létezne, mert ugyan a meccs előtt ugyanolyan ponttal állnak, igazából nem.
  Harmadrészt hülyeség lenne azt elérni, hogy pont a legerősebb csapatokat ne válassza senki, mert hogy velük 1-2 hiba is elég, hogy ne lehessenek bajnokok, ha egy csak kicsit (mondjuk 50 divíziós ponttal) gyengébb csapattal valaki elég jól teljesít. Miközben kb. annyi a két csapat közötti különbség, hogy az egyiknek van minden posztra két erős ember, a másiknak csak 8 posztra van 2.
  Szóval szerintem a bajnoknak meg kell maradnia bajnoknak, a 2.-nak 2.-nak, stb. Mivel ez egy pontvadászat, és csak így van értelme.

  Kompenzáció pedig ugye most is van, hisz azért szorozzuk be a csapatok szerzett pontját. És a HPR-en belül ennek segítségével is meg lehet előzni a másikat, hisz pl. egy 1.7-es szorzóval a 30 szerzett pontból 51 lesz, de mindenképp járnia kéne a helyezésekért is pontnak, mert azért harcolunk, hogy minél előbb végezzünk. Nem csak úgy gyűjtjük a pontokat, aztán lesz valahogy.

  Azzal egyetértek, hogy a csapat különbségeket a kupában is nézni kéne. Erre ki kell találni a lehető legjobb megoldást.

  Nyugodtan véleményezzen mindenki továbbra is! 🙂

 2. Nekem az a bajom a mostani kalkulációval, hogy komolyan veszi a bajnokságban elért eredményeket, azaz az a bajnok, aki a legtöbb pontot szerezte a meccsek alatt. Ez akkor korrekt ha mindenki pl a Juvéval lenne. Ekkor kijönne a tényleges játéktudásbeli különbség. Mivel nem így játszunk, hanem különböző erejű csapatokkal igenis indokolt lenne ha markánsabban figyelembe vennénk az erőkülönbségeket. Ha pl Gugi a 300-as Juvével szerez 60 pontot a bajnokság végén és pl én szerzek 40 pontot az Interrel, akkor valószinű hogy ha én lettem volna a Juvéval akkor több pontot szereztem volna. Tehát a bajnokság végeredménye az erősorrend alapján kalkulált szorzóval módosuljon, tehát Juve 60 pont, Inter 40 x 1,2 = 48 pont (most nem emlékszem az Inter pontos erejére, de kb 360, tehát a szorzó 1,2).

  A javaslatom tehát a következő:

  Ez a pontszám legyen végleges, nem kell a bónusz, csak a kupa eredménnyel növekedjen, de mindig valamilyen fix kalkuláció alapján, pl a bajnokságban megszerezhetó max pontszám fele, tehát most 13 indulóval számolva: 12 * 2 * 3 = 72 / 2 = 36 pont, a második pedig a negyedét kapja = 18
  A kupával szerezhető pontok kiszámolási képletén még gondolkozhatunk, de az a lényeg, hogy ne legyen automatikus a 40 és 15 pont, mert nem mindegy hány induló van.

 3. Kezdem tehát:

  Én alapjáratban így hagynám a dolgot. Szerintem pont eléggé egyenlíti ki a csapatkülönbségeket a bajnokság része. Esetleg annyit lehetne még ezért tenni, hogy valami bónuszt behozni, ha valaki X szorzós csapattal Y-nál jobb helyet ér el.

  Igazából, amiben változtatnék, az a kupa pontozása. A kupánál is behoznám, hogy nézzük a csapatok erősségét. Én levennem 25 pontra a kupagyőzelmet, 10-et adnék a másodiknak, és 5-öt, 5-öt az elődöntőben kiesetteknek. Ezeket pedig beszoroznánk még a szorzókkal. Így, aki egy a többehez képest igen gyenge (kb. 2-es szorzós) csapattal játszana, az akár 50 pontot is kaphatna egy kupagyőzelemért.

  Fricivel már beszéltem privátban az ő elképzeléséről, amint leírja, arra is fogok reagálni! 🙂 De ti is tegyétek, az enyémre is, ami azért még ki kell egészíteni mindenképpen, ez csak az alapelképzelés! 🙂