Szerző

Interjú: Erik Bladinieres

2015, máj 4 - 15:51 in Klub Információ, PES 2015, PES 2016, PES Hírek

Egy spanyol és perui PES közösség vezető interjút készített señor Erik Bladinieres-el. Az interjú lényegét leszűrtem és vissza próbálom itt adni szövegben. De ki is ez az Erik Bladinieres? Röviden bemutatom: Mexikói származású, PES és foci rajongó. Sok évig felelős volt a KONAMI Dél-Amerikai marketingjének. Már régóta KONAMI alkalmazott és a PES licencekkel, illetve reklámozásával sok tapasztalata van. Tavaly óta elhagyta Mexikót mert a KONAMI az új Londoni stúdióba igényelte az ürgét, fontos feladatokkal. Most ő vezérli a PES marketing & stratégiai felületet globális szinten. Ennyit róla.
Az interjúban felváltva tették fel a kérdéseket amelyekre mind profi és bő válaszokat adott. Lehetett érezni benne a tapasztalatot, nem ez volt az élete első alkalma, hogy beszédet tartott Bladinieres Úr. A spanyol srác inkább a licencekről, stadionokról, mezekről, játék mode-okról tett fel kérdéseket. Számomra uncsi topic és kikopott kérdéseket tett fel ami csak sablonos válaszokat generál. De Bladinieres azért maga megszínezte és profin áttért olyanokra ami pozitív de egyben őszinte képet ad a PES-röl (ugye a marketing a vérében van). A perui közösség vezető lazább típusnak tűnt, szép nyugiban jó dolgokra mutatott rá és érdekesebbé tette a beszélgetést, ami egyébként viszonylag félhivatalos, baráti hangnemben folyt.

Azzal kezdődött, hogy megkérdezték milyenféleképpen élték át az elmúlt évet a KONAMI-nál. 
Erről nagyon pozitív képet adott Bladinieres. Elmagyarázta, hogy az első és talán legnehezebb szakaszt (egy komoly 5 éves stratégiai tervből) úgy érzik sikeresen tudták teljesíteni. Pontosabban azt, hogy a csökkenő és negatív PES trendet meg tudják fordítani. Úgy érzik maga a játék minősége, a rajongók fogadása, a média reakciója mind erősítik azt a tényt, hogy a PES 2015 egy siker lett. Ezért természetesen nagyon elégedettek a KONAMI-nál, mert nem tagadják, a PES 2014 idény nehéz év volt számukra és nagy kihívást jelentett, illetve erőfeszítést igényelt kilépni a gödörből.

Aztán áttért arra, hogy milyen dolgozni Londonban, hogyan alkalmazkodott a neki eddig új világhoz, milyen az új Londoni stúdió, valamint említette hogyan tartják a kapcsolatot a japcsikkal. Mesélte például azt, hogy a PES 2015 kiadás napján 48 óráig minden Londoni alkalmazott az irodában dolgozott és aludt, biztosítva azt, hogy minden rendben legyen. Intenzíven követték a fórumokat, az online szervereket, a DLC-ket stb. Ezzel azt mutatva, hogy mennyire élnek a játékért és a munkájukért a Londoni stúdióban.
A Japán kapcsolati viszonyokkal, illetve közreműködéssel nagyon meg van elégedve Bladinieres. Minden reggel video-konferenciát tart Tokyo-val és kb másfél/két havonta maga elutazik Tokyo-ba egyeztetni, összeszedni, egy sínen tartani és alkotni a PES márkája ügyében.
Nagyon sok munkába részese ez az ember. Példaként említeni lehet, hogy fő felelős a játék borító motívumért, ki legyen a PES arca (mint jelenleg a Götze), mindenféle különböző licencekért, az új PES szlogenért “The pitch is ours” (Miénk a pálya), az utóbbi idők spanyol bajnoksági PES reklámokért, az EB selejtező KONAMI reklámok, valamint a kis Budapesti metró állomás PES 2015 poszterekért.

A perui srác felvetette, hogy idén lesz a játék 20 éves (1996-ban jött ki az első kiadás World Soccer Winning Eleven néven) és kíváncsi volt arra, hogy terveznek-e a valami különlegessel ünnepelni az évfordulót. Ilyenkor kicsit elröhögte magát Bladinieres, mint ha azt gondolta volna, hogy “te kis ravaszka, ezt nem tudtad kihagyni kérdezni mi?!”. Biztosította, hogy igen képben vannak a ténnyel és nem hogy csak képben vannak, hanem külön készítenek dolgokat és egy csomó munkaerőt belefektettek a 20. évfordulói ünneplésre. Sok dolog várható e-témában: marketing-tól kezdve, különleges “collectables” gyűjteményekig  Szóról szóra fordítom amivel végezte a választ: “Őszintén megmondom, majdnem remegek az örömtől mikor belegondolok mennyi minden jó dolog vár rátok és mennyi mindenen dolgozunk, csak még nem tudom elmondani!”.

Áttértek a BL döntőre (durván egy hónap múlva, június 6.), amit ők a PES 2015 idény záró napjának tekintenek és egyben a PES 2016 kezdetének! Azon a napon tartják helyszínen a pesleague.com döntőket, ami ugye egyféle hivatalos PES VB, ahova a világon minden részéről mindenkinek van esélye bekvalifikálni. Tudjuk, hogy a Champions League-re kizárólagos joga van a KONAMI-nak és, hogy a döntővel kapcsolatban nagyot terveznek durrantani. Külön üzente, hogy legyünk résen azon a napon!
Onnantól kezdve már várható hivatalos PES 2016 hírek, de fölég, az az utáni héten a Los Angeles-i E3 Expon (június 16-18) még több játékkal kapcsolatos információ várható.

Természetesen ejtettek pár szót a PES 2016-ról meg a jövőről. Bladinieres közölte és megismételtette magát; a 2015 csak az első lépés volt jó irányba. Komoly jövő előtt áll a PES. Több ember dolgozik a játék élőhozatalával, mint valaha! Bizakodóak lehetnek a PES rajongók.
Közölte, hogy licenc tárgyalások még mennek és nem dőlt el minden, de az biztos, hogy a PES 2016 több és jobb licenceket fog tartalmazni, mint valaha a PES sorozatában.

A spanyol srác végül rámutatott és kérdezett arról, hogy bár az idei PES tényleg fantasztikus több aspektusból, a szemnek nem volt akkora nagy változás, utalva arra, hogy a grafika és az animációk sokaknak nem teljesítette az új generációs konzolok miatti elvárásokat. Erre azt válaszolta Bladinieres, hogy a napokban kipróbálhatott egy korai PES 2016 verziót. Természetesen kérdezték a srácok: “…és milyen volt?”
Bladinieres válasza: “Lenyűgöző!”

Ezekkel a szavakkal be is fejeztem ezt a rövid beszámolót. Nem takar mindent amiről beszéltek de azt hiszem sikerült nagyjából visszaadni a tudnivalót.
Ha lenne kérdés vagy valami nem volt tiszta, kérdezzetek hozzászólásban.

Interjú: Erik Bladinieres bejegyzéshez 7 hozzászólás

Vélemény?

Be kell jelentkezni a honlapra egy hozzászólás beküldéséhez.

 1. Kösz maci.
  Majd kiprobáljuk az új részt aztán meglátjuk .
  Ezekkel a reklám szakemberekkel is vigyázni kell 🙂 .
  Jó helyen van ,biztos nem húzza le a játékot ,mert az ellentétes lenne a munkájával ,de ettől még beszélhet igazat is.

 2. Köszi Maci !

 3. Köszi Maci!
  Nekem a több licenc a lényeg a mondanivalóban.
  Ha már Bundesliga nem lehet, akkor. jó lenne az orosz bajnokság, vagy az MLS.

 4. Köszi Maci!Ezek nagyon jó információk! Bizakodó vagyok nagyon!!! 😉

 5. Amugy nagyon jo hirek ezek, spanommá fogadom ezt a mokust 🙂

 6. Arra azért kíváncsi lennék, hogy a Cold War Kids szlogen mit keres egy focis játékban? Arra is kiváncsi lennék, hogy mi volt a célja vele? Biztos megvan rá a magyarázat 🙂

 7. Imadok ilyeneket olvasgatni.
  Koszi