Szabályok

Állandóérvényű szabályzat minden bajnokságunkra – a változás jogát fenntartjuk!

A részvételhez eredeti PES 2021 kell, PC-re!

A beállításokat, szabályokat minden bajnokság előtt kiírjuk a fórumba is!

Beállítások:
Mindenki 2x játszik mindenkivel! Meccs sorrend nincs, nincsenek fordulók. A bajnokág elején ki lesznek írva a határidők, kellő meccsszámmal. Ezeket kell teljesíteni, de ezen belül mindenki azzal játszik, akivel épp akar, illetve akit elér. Kivéve a kupában, ott van sorsolás.
Szerver: IT – 03
Match time – 12 min
Injuries – on
Ball type – mindegy (fehér alapú legyen, ha a másik kéri)
Time limit – long
Extra time – off
Penalties – off
Substitutions – 3
Jelszó (hogy ne lépjen be ismeretlen): HUN
A meccsek este, tiszta időben legyenek!
És kérünk mindenkit, hogy a fair play szellemében játsszon! Az ellenfél góljainak visszajátszását ne lépjük át, ha az ellenfél gólparádézik, ne lépjünk ki stb..
Továbbá, akinek nincs beállítva a játékon belül a chatre gomb, az állítson be egyet! Ez a settingsben (x-box kontrolleren) sima R.
Emellett az egyik (általában a hazai, de megállapodás kérdése) játékosnak be kell írnia a fórumba és a táblázatba az eredményt, és ezt képpel alátámasztani. A táblázat a ITT érhető el. Ha nincs jelszavad hozzá, írj Guginak.
Beszámolókat is szívesen látunk, hosszabbat, rövidebbet!

A bajnokságokat egy egész szezonon keresztül tartó lista, a HPR (Hungarian PES Ranking) tartja össze.

Mi az a HPR?

Egy teljes szezont végigkísérő tabella, amiben az összes bajnokság szerepel, és részben kiegyenlíti a csapatkülönbségeket. Annak a csapatnak a divíziós pontját, aminek a szorzóját keressük, elosztjuk a legerősebb csapat divíziós pontjával. Ezzel megkapjuk a szorzót, amivel végül megszorozzuk a bajnokságban szerzett pontjait. Pl. ha a legerősebbnek 350 az értéke az erősorrendi listán, a leggyengébbnek meg 595, akkor a leggyengébbel elért pontszámot megszorozzuk ezzel az értékkel: 595/350= 1,7

A bajnoki helyezések pontjai a létszámtól függően nő ötösével. Azaz pl. 12 nevezőnél az utolsó 5, míg az első 60 bónuszpontot kap.

Emellett fontos tudni, hogy a kupagyőzelem 25, a kupa 2. hely 10, a kupa elődöntő pedig 5-5 pontot ér. Ezeket a pontokat szintén beszorozzuk a bajnokság elején megállapított szorzóval.

Draft:

A bajnokságokat mindig csapatválasztással, azaz drafttal kezdjük.
Egy játékos egy csapatot választhat. A sorrendet az előző bajnokság szabja meg. A végeredmény szerint fordított sorrendben választunk (az utolsó választ elsőnek).
Az új nevezők, akik a legutóbbi bajnokságban nem vettek részt, a sor végére kerülnek. Ha egy játékos már játszott a szezonban, akkor hamarabb választhat, mint akkor még egy bajnokságon sem vett részt a jelenlegi résszel rendezett bajnokságok közül.

Egy játékosnak 8 órája van csapatot választani, de éjfél és reggel 8 között védett időszak van, ebben az időben nem pörög az óra. Tehát, ha a legutóbbi játékos 23.50-kor választott csapatot, akkor a következő 15.50-ig teheti ezt meg. Viszont, ha az előző játékos reggel 10-kor választott, akkor a soron következő csak 18 óráig választhat.
Aki kicsúszik az időből, a sor végére kerül!

Bajnokságok fajtájának eldöntése:

A soron következő bajnokságot mindig a fórumban történő szavazással döntjük el. Ez mindig ki lesz írva, a szavazási határidővel. A szavazási határidőt akár egy perccel is átlépő játékos szavazata érvénytelen.

Bajnokság menete (határidők, büntetések, szervezések):

A bajnokságban mindenki bármikor játszhat bárkivel, nincs menetrend. A lényeg, hogy a kiírt határidőkre el kell érni a kellő meccsszámot. Ha ez nem sikerül, pontbüntetésekkel kell sújtani a játékost. Az adott határidőkre lehet kérni plusz időt, ehhez a plusz idő menüponthoz kell írni legalább 24 órával a határidő előtt. Egy játékos összesen 5 nap plusz időt vehet igénybe egy bajnokság ideje alatt. Viszont az utolsó, végleges határidőhöz már csak 2 napot kérhet maximum, attól függetlenül, hogy mennyit használt fel előtte az 5 napjából. A plusz idő menüponthoz írja ki pontosan, hogy hány napja van szüksége, ha elcsúszik azzal, a plusz ideje tovább él, amíg van felhasználható napja. Ha a valaki a határidő napján kéri csak a plusz időt, megteheti, de 1 naphoz ilyenkor 2-t kell elhasználnia, és maximum 2 napot kérhet, amiért 4 napot fog elhasználni az összesen 5 igénybe vehető napból.

A kupában összesen plusz 3 napot lehet kérni, ha az adott párharcra pluszidő lesz kérve, akkor mindkét játékostól elhasználódik a pluszidő mennyiség. Kivéve, ha az egyik játékos tudja bizonyítani, hogy kereste a másik játékost, amire nem érkezett reakció.

  • Ha a bajnokság végén maradnak meccsek egyes játékosoknál, a büntetés mellett a következő draftban is meccsenként 1 hellyel későbbre csúsznak. Ha csak egyetlen párharc nincs lejátszva, akkor a pontbüntetéstől el lehet tekinteni, mivel egymástól vették el a pontokat a játékosok. Ilyenkor csak a draftban fognak később választani az érintettek.
  • Ha egy adott párharc csak az egyik fél miatt nincs lejátszva határidőre, vagy egyáltalán, akkor mindkét meccset 3-0-s eredménnyel az aktívabb félnek be lehet írni. Ezt képekkel kell igazolni (üzeneteket illusztrálni, tényleg kereste-e az ellenfelet stb.). Ilyenkor mivel a meccs nem lett lejátszva, a kevésbé aktív félnek a draftbüntetése megmarad, a pontbüntetése nem.
  • Ha a bajnokság legvégén, vagy a kupában egy párharc azért nincs lejátszva, mert mindkét játékos más intervallumban ért rá, pedig mindketten többször/több időpontban keresték a másikat, a feleket plusz 48 óra illeti meg, a felhasznált plusz idő mennyiségtől függetlenül.
  • Ha egy játékosnak azért lesz a határidő lejárta után kevesebb meccse, mert egy másik játékost törölni kellett, akkor természetesen az a törölt játékos elleni meccsekkel együtt kell nézni a meccsszámot. Tehát, ha emiatt lesz csak 6 meccse, pedig 8-at játszott, akkor nem kap büntetést.

A határidő mindenki számára kitolható, ha a kellő meccsszámot a jelentkezők több, mint egyharmada nem tudta elérni (pl. 12 játékos esetén legalább 4 játékosnak kevesebb meccse van). Nem egész szám esetén felfelé kerekítünk (pl. 11 játékos esetén is legalább 4 játékosnak kell meccshiány a kitoláshoz). Ilyen esetekben a határidő plusz 2  teljes nappal (48 órával) hosszabbodik meg.

Büntetés pontok, enyhítési feltételek:

Megszakadt meccsek, hibás beállítások:

A szakadásokkal nem tudunk mit kezdeni, olykor megesnek. Ilyenkor a meccset játszó felek döntik el, hogy mit tegyenek. A mi javaslatunk azonban az, hogy ha bőven volt még a meccsből, akkor játsszanak egy rövidebb meccsek. Ha pl. az 25.. percnél szakadt meg egy 12 perces meccs, akkor egy 9 perceset, ha az 50.-ben ugyanaz, akkor egy 6 perceset. És a két meccs góljait adják össze, ez lesz a végeredmény.

Ha a hazai játékos valamit nem jól állít be, ellenfelének az első 10 játékpercben szólnia kell. Ha ezidő alatt egyik fél gólt szerez, a rossz beállítás ellenére megmarad, amennyiben a felek nem tudják eldönteni, hogy a vendégjátékos rögtön szólt-e, próbálta el kirúgni a labdát, leállítani a játékot.
Egyértelmű esetben a meccset teljes restart illeti meg.

Tabella:

A tabellában pontegyenlőség esetén sorrendben a gólkülönbség, a több lőtt gól, majd a kevesebb kapott dönt.