Kupaszabályok – aktuális

Itt mindig az aktuális kupa szabályai találhatóak meg.

 

Road of PES Confederations Cup ContextualNav_PS4

 

Egy hosszú sorozattal szeretném lezárni méltó képen a PES 2020-as szériát. Ez lesz az utolsó nagy esemény. 4 válogatott tornát fogok elindítani egymás után. Ami egyaránt szolgál önálló kontinentális kupaként, és Konföderációs selejtezőként. A 7 legjobb játékos és a legsportszerűbb csapat játékosa részt vehet a a Konföderációs kupában. Az utunk első helyszíne Afrika!

Afrika nemzetek kupája:

Választható csapatok száma 14.

Választható csapatok : Afrika nemzeti válogatottjai.

Konföderációs tornára meghívót szerez: (1).Afrika kupa győztes.

Copa America:

Választható csapatok száma 16

Választható csapatok : Dél Amerika, Közép Amerika válogatottjai

Konföderációs tornára meghívót szerez: (2.) A legjobb dél-amerikai helyezett ; (3.) A legjobb közép -amerikai helyezett.

Ázsia Kupa:

Választható csapatok száma 15+2

Választható csapatok : Ázsia és Óceánia ( Ausztrália Új -Zéland) nemzeti válogatottjai.

Konföderációs tornára meghívót szerez: (4.) Legjobb ázsiai csapat ; (5.) Legjobb óceániai csapat. ( Én Ausztráliát visszasoroltam az Óceánia zónába, ahová eredetileg tartozott, és most is tartoznia kellene.) Tehát Ausztrália és Új- Zéland közül az jut ki, aki előrébb végez. Érdemes ezeket a válogatottakat választani, hiszen talán így a legkönnyebb a nagy tornára kijutni.

Nemzetek ligája:

Választható csapatok száma 55

Választható csapatok : Európa válogatottjai.

Konföderációs tornára meghívót szerez: (6.) Nemzetek ligája győztes

Konföderációs tornára meghívót szerez: (7.) csapatként a legsportszerűbb játékos akinek még nincsen kvótája. Minden torna végén legsportszerűbb csapatot is fogok hirdetni. Meccsek végén mindkét játékos felelőssége, hogy a lapokat share play módban meccs végén átküldjék. A fotók nem kötelezőek, ez egy lehetőség a nagy döntőbe kerüléshez. De csak Kick oftól – match endig átküldött fotókat tudok elfogadni akit érdekel a Fair playes kvóta lehetőség.  Ha nincs lap az is adat. Brecht 79 re kell átküldeni. Megegyezés szerint nekem az is elég, ha az egyik fél átküldi. A művelet max 30 másodperc. Mulasztás esetén 1 piros és 3 sárga lappal veszem az adott meccset számításba mindkét félnél. A Fair-play díj megállapításánál 1 piros súlyosabb vétek, mint akár hány sárga. Ha két csapat ugyanannyi lapértékkel rendelkezik, akkor a több lejátszott meccset produkáló csapaté a fair play díj. Ha a  konföderációs kupáról kell dönteni ki legyen ott és  a lejátszott meccsek száma is egyenlő, akkor a 2. legsportszerűbb csapatának a lapjait is figyelembe fogom venni, ha ez is egyenlő, akkor 3. majd 4 csapatának a lapjai számát. Ha így sem lehet eldönteni akkor sorsolás.  (Zárójelben megjegyzem, a rendszeresen beküldött fotók alapján gólkirályt is fogok tudni hirdetni.)

Konföderációs tornára meghívót szerez: (8.) csapatként az a játékos aki még nem szerzett kvótát, de az eredményei alapján ott lenne a helye. 

1 Legtöbb kontinentális tornán részt vett.

2 Legjobb helyezési mutatóval rendelkezik átlagban.

Pl Cujó : Afrika Kupa 9. lesz Copa 3 Ázsia kupa 5 Nemzetek ligája 3. = 9+3+5+3= 20/ 4 = 5. helyezési átlag.

Keszeg: Afrika Kupa 6. lesz Copa 2. Ázsia kupa 6. Nemzetek ligája 7. = 21 = 21/4= 5.25 helyezési átlag.

Tehát Cujó lesz a 8. játékos a példa szerint. Ha egyenlő az átlag helyezés egy oda visszavágós mérkőzésen eldönthetik melyik játékos jusson tovább. Pes klub szabályok a mérvadók. (13 perc) Azzal a csapattal vehet  részt a játékos a 8 csapatos tornán amelyik csapatuknak legjobb a helyezése az adott tornán. 

További szabályok:

1. Ha valaki több ízben qualifikálja magát, akkor az elsőként kvótát szerzett csapatával vesz részt a konföderációs tornán. Ha például Karesz megnyeri az Afrika kupát, utána a Copa Amerikát, akkor Karesz az Afrikai válogatottal vesz részt a nagy döntőn. A két hely nyilvánvalóan a két legjobb játékos között lesz felosztva Kareszon kívül. Tehát 1 Dél amerikai és egy Közép amerikai csapat.

2.Túljelentkezés: Kontinens selejtező torna. Kiemeléses rendszerben. Alapja elsőként a FourStars kupa rangsora. (Ők élveznek védettséget.) A túljelentkezők számától függően csoport meccsek, vagy egyetlen párharc dönt. Itt még szabad csapatválasztás van. (13 perces meccs) A selejtezők vesztesei lépnek automatikusan az esetleges játékot feladók helyére. Köztük is felállítok a selejtező alapján egy rangsort erre az esetre. 

3. Túljelentkezés selejtezőmentessége: Afrika kupa: Four Stars Cup helyezési lista. / Copa Amerika: 1. Afrika kupa és selejtezők ranglistája, 2. Four Stars Cup  ranglistája. / Ázsia kupa: 1 Copa amerika ranglistája, és selejtezői 2 Afrika kupa ranglistája,és selejtezői  3Four Stars Cup ranglistája,  / Nemzetek ligája: Itt ötvenöt választható csapat van. Ha az is kevés lesz  biz isten megiszok egy liter házi pálinkát. 🙂 Ezek alapján fogok felállítani egy helyezési rangsort. A draft rendszerben változatlanul az utolsó kontinens tornán hátul végzett játékos választ csapatot, de ha a nevezők száma úgy kívánja a hátul végzett játékosnak kell selejteznie. Ez által bukta a draft pozícióját. 

4. A selejtezni kényszerült játékosok próbáljanak minél jobb eredményt elérni. Itt kicsit fordítok a megszokotton. A selejtezőn elért legjobb eredményt elért játékos választ először csapatot a megmaradottakból. A selejtezőből kiesett játékosok közül pedig az kapja meg elsőként a lehetőséget a játékot feladók helyére, amelyik a legjobban megnehezítette a tovább jutó dolgát. A legkisebb arányú vereséget szenvedte el. Tehát érdemes 1-4 is gürcölni hiába van csak 5 perc a meccsből. 

5.  Mivel nem kötelező minden tornán részt venni, kérek mindenkit csak annyit vállaljon be amennyit az ideje enged. 1. tornagyőzelemmel is lehet kvótát szerezni. Persze ha mind a 4 tornát bevállalja valaki sokkal több a sansz rá. Hiszen a 8. nagy döntős játékos sorsa a minél több tornán való részvétel, majd azok átlaghelyezésétől függ.

Szoba paraméterei: (ettől nem lehet eltérni)
Match time:10 min
Injuries:off
Ball type:Mindegy
Time Limit: LONG
Extra Time:OFF
PK:OFF
No.Substitutions:3

A szabályokat a nemzetközileg elfogadott verseny szabályokhoz igazítottam. A válogatott játékosoknak is pontosan így kell helyt állnia. Kiváló gyakorlás ez nekik is, hiszen hátrányban pont ennyi idejük lesz fordítani magyar mezben, mint itt az összecsapások során. A gyengébbeknek több esélyük lesz pontot rabolni az esélyesebb játékosok ellen. A csoportmeccsek 1 meccsesek lesznek. És a kieséses szakaszban sem fog ez változni. Így az időpont egyeztetés is sokkal könnyebb lesz. Nem kell 1 órát rászánni az összecsapásokra. A meccseket esti, tiszta időben kell játszani!!!

A konföderációs kupán már a régi Pes szoba paraméterek lesznek a mérvadóak.

Szoba paraméterei: (ettől nem lehet eltérni)
Match time:13 min
Injuries:ON
Ball type:Mindegy
Time Limit: LONG
Extra Time:OFF
PK:OFF
No.Substitutions:3

A csoportok kialakítása a nevezők számától függ. Úgy gondolom ezzel a lebonyolítással mindenkinek reális esélyt adok a Konföderációs tornára való részvételhez. Mindenkinek jó játékot kívánok. Az itt nem érintet pontokban az általános kupaszabályok és a szabályzat a mérvadó. Jelentkezni már az elejétől fogva lehet mind a 4 kupára. És a sorozat alatt is úgyszintén. Értelemszerűen az éppen zajló kontinens viadalhoz már nem lehet csatlakozni. 

Ha ez a maratoni sorozat véget ér egy kis nyári szünet következik. Hogy aztán várva várjuk a 2021 – es kiadást, ha tényleg kiadják. Szeptemberben, ha még lesz energiám, és felőletek bizalom, a kupákat továbbra is szervezni fogom. Kicsit vissza fogunk majd térni a hagyományos lebonyolításokhoz. BL. EL stb

 Az egyenes kieséses szakaszban a hosszabbítást + tizenegyeseket ne felejtsétek beállítani!

 

Jó játékot!